Miten kirjoitetaan rap-biisi? Lue 5 vinkkiä

Miten kirjoitetaan Rap-sanoituksia? Miten aloittaa räppääminen? miten sanoittaa biisi?

Alla 5 käytännöllistä vinkkiä rap-lyriikoiden kirjoittamiseen. Nämä vinkit soveltuvat myös Pop, R&B tai Trap -biisien sanoittamiseen.

1. Käytä hyvää biittiä

Tämä on todella tärkeää, sillä biittivalinnoilla voi olla hyvinkin paljon tekemistä itse sanoitusten laadun kanssa. Valitse biitti josta tykkäät ja johon pystyt freestylata. Biitin ei tarvitse olla lopullisen kappaleen taustabiitti mutta voi toimia inspiraation lähteenä hyvien sanoitusten kirjoittamiseen. Itse olen huomannut että esimerkiksi Draken biitit toimivat hyvin sanoittamiseen.

2. Freestylaa ja kirjoita hyvät lainit ylös

Sitten alkaa puhdas freestylaaminen. Ensimmäiseksi kannattaa keskittyä vähemmän sanoihin ja enemmän itse flowhun. Kannattaa vaan randomisti kokeilla kaikkia tyylejä ja valita ne mitkä sopivat biittiin. Samalla kun freestylen yhteydessä tulee hyviä laineja ja riimejä, niitä kannattaa kirjoittaa ylös.

3. Valitse biisin aihe

Kakkos- ja kolmoskohta menevät itse asiassa käsi kädessä, sillä jos aihe on jo biisille valittu, voi sanoittamisesta tulla helpompaa. Aiheeseen voi saada inspiraatiota muun muassa itse biitin tunnelmasta. Biitti, jota käytän esimerkkinä oheisessa videossa (Rae Sremmurd – Black Beatles) muistuttaa mua pankkiryöstöstä, joten valitsin tämän aiheen sanoituksilleni. Rap-lyriikat soveltuvat erinomaisesti tarinan kerrontaan ja parhaimmat sanoittajat ovatkin ne, jotka osaavat kirjoittaa muustakin kuin hedonismista ja itseihailusta.

4. Looppaa lainit

Tämä on hyvin yksinkertainen ohje, jolla varmistetaan että biisin flow ei tipu eikä pätki. Hyvä tapa kokeilla tätä on räpätä 4 baaria (lainia) ja toistaa näitä loopissa. Toki räppi-biisistä voi tulla helposti tylsää jos räppien tahti pysyy samana useiden baarien ajan, mutta kesken parittoman baarin tahtia ei kannata muuttaa. Sanoituksia joutuu jälkikäteen myös editoimaan jonkin verran, jotta ne kuulostavat virtaviivaisilta biitin kanssa.

5. Valitse kappaleelle osuva nimi

Tämä voi esimerkiksi olla kertosäkeestä poimittu osa. Jos kertosäettä kappaleella ei ole, se voi olla osuva ja mieleenpainuva sana rap-lyriikoista. Tärkein juttu kappaleen nimen valinnassa on että se pitää olla lyhyt ja helposti muistettava.

Katso Ali Valentinin remix-video Draken biitistä Yes indeed!

Tilaa mun youtube-kanava, jossa on lisää rap-aiheisia videoita

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on RedditShare on Google+

About the author: Big Ali

Leave a Reply

Your email address will not be published.