Mikä on paras USB-mikrofoni kotistudioon?

Olen muutaman vuoden ajan päässyt kokeilemaan erilaisia mikrofoneja ja törmännyt käteviin ratkaisuihin myös USB-mikrofonien maailmassa. Tässä artikkelissa arvioin 3 eri USB-mikrofonia sekä niiden äänenlaatua.

Kondensaattorimikrofoni ja Dynaaminen mikrofoni

Perinteinen kondensaattorimikrofoni (englanniksi capacitor microphone) on yleisimmin käytetty studiomikrofoni. Toinen yleinen mikrofonityyppi on dynaaminen mikrofoni ja se on suosittu etenkin konserteissa ja live-esiintymisissä. Kondensaattorimikrofoni, toiselta nimeltään ‘konkkamikrofoni’, soveltuu monimutkaiseen käyttöön paremmin, koska sillä äänisignaalit tallentuvat herkemmin. Tämä myös tarkoittaa sitä, että se vaatii paremmat ääniolosuhteet ja parempia liitettyjä laitteita. Dynaamiset mikit ovat edullisempia kuin konkkamikit, maksaen jopa alle 100 euroa. Kondensaattorimikrofonien hinta pyörii 100 euron molemmilla puolilla. Perinteiset mikrofonit vaativat äänikortin tietokoneen ja mikrofonin väliin. Mikrofoni liitetään äänikorttiin XLR-johdolla.

USB-mikrofoni vs. Kondensaattorimikrofoni

USB-mikrofoneja on ollut jo jonkin aikaa markkinoilla, mutta vasta viime vuosina niistä on tullut varteenotettavia vaihtoehtoja. USB-mikrofonien hyviin puoliin kuuluu ettei niitä tarvitse liittää äänikorttiin. Riittää että mikki liitetään USB-väylän kautta suoraan tietokoneeseen. USB-mikrofoneissa on sisäänrakennettu äänikortti, joka konvertoi analogisen sisääntuloäänen digitaaliseksi.Tällöin et tarvitse erillistä äänikorttia tietokoneen ja mikrofonin välille. Kondensaattorimikit ovat herkempiä ja niillä saa tallennettua puhtaampaa ääntä, mutta se myös tarkoittaa sitä että äänitysolosuhteet pitää olla erityisen hyvät. Tämä saattaa jopa olla etuna USB-mikeille, sillä pienissä kotistudioissa ne voivat olla kätevämpiä (jopa julkaisukelpoisen) kappaleen äänittämiseen.

USB-mikrofoni onkin oiva valinta esimerkiksi ensimmäiseksi mikrofoniksi. Tietokoneen sisäänrakennetut mikrofonit toimivat korkeintaan Skype- ja videopuheluita varten ja niillä saa yleensä vain amatööritason-kellari-taustamelu-demoja aikaiseksi. USB-mikit ovat jo löytäneet tiensä podcastien tekijöiden, tubettajien ja pelaajien vakiovarusteisiin, mutta näillä voi äänittää myös korkealaatuisia kappaleita. Alla 3 suosittua USB-mikrofonia vertailussa:

Blue Microphones Snowball

Jo ensivilkaisu tästä mikistä saa aikaan nostalgiset fiilikset. Blue Snowball -mikrofoni erottuu ulkonäöllisesti muista mikrofoneista – siinä missä muut mikit ovat tylsähkön geneerisiä, Blue Snowball tuo retrohenkisyyden takaisin 50-luvulta tutulla tyylillään. Mikrofoni on hyvännäköinen ja sopii myös esimerkiksi sisustuskappaleena. Ääniresoluutio on 16bit/44khz ja se sopii CD-laatuisten kappaleiden äänittämiseen. Suuntakuvio on kardioidi, joten äänilähteen kuuluu olla mikrofonin edessä. Parhaiten mikrofoni soveltuu vokaalien äänitykseen mutta myös soittimien äänitys tuottaa hyvää jälkeä. Vokaaliäänityksissä tämä on mainio etenkin rap-äänityksissä, sillä lopputuotteena syntyy jopa hieman ‘karhea’ wutangklanmainen 90-luvun soundi. USB-mikki on edullisemmasta päästä ja hinta liikkuu noin 65 euron tienoilla.

Arvio: 3/5

Blue Snowball - Paras USB-mikrofoni kotistudioon - Bigalihoodz.com

Blue Yeti

Olin kuullut kaikkea hyvää tästä USB-mikrofonista ja ostin tämän käytettyäni Snowball-mikkiä muutaman kuukauden. Molempia mikkejä valmistaa sama merkki, joten odotukset olivat kovat tämän suhteen. Snowballiin verrattuna Blue Yeti -mikrofonissa on parempi äänitysresoluutio (16 bit/48 khz) ja suuntakuvioitakin löytyy 4:ää eri tyyppiä (stereo, kardioidi, kaksoissuunta, suuntaamaton). Eli äänittäminen onnistuu ihan mistä suunnasta tahansa ja mikki sopii myös duettojen äänittämiseen. USB-mikki on valmis käytettäväksi heti kun se on liitetty koneeseen. Mikin parhaimpiin puoliin kuuluu ehdottomasti äänitysten reaaliaikainen monitorointi, kuulet oman äänen ilman viivettä ja voit säätää äänenvoimakkuuden ja äänitystason suoraan mikrofonista. Äänityslaatu on erinomainen sekä vokaalien että musiikin äänityksessä. Kulman säätämiseen ja kokoon taittamiseen tarkoitetut nupit löystyvät liian nopeasti, mutta se taitaakin olla ainoa miinus tässä laitteessa. Hinta tälle mikille pyörii noin 170 euron tienoilla. Saatavilla on myös kalliimpi versio, jossa mukana XLR-liitin.

Arvio: 4/5

Blue Yeti - Paras USB-mikrofoni kotistudioon - Bigalihoodz.com

Samson Meteor Mic

Kolmas testaamani mikrofoni on Samsonin valmistama Meteor Mic. Nimi viittaa meteoriittiin mutta ulkonäkö muistuttaa lähinnä kuuhun laskeutuneelta avaruuskapselilta. Ääniresoluutiota tästä paketista löytyy 16bit/48khz ja suuntakuviona toimii kardioidi. Äänityslaatu on siis parempi kuin Snowballilla ja se edustaa specseissä samaa luokkaa kuin Yeti. Mikrofonissa on myös kuulokeliitäntä ja äänenvoimakkuuden säädin. Samson Meteor Mic on varsin kelpo USB-mikki, eikä kustanna enempää kuin 80-90 euroa. Ulkonäöllä tämä mötikkä ei voita Snowballin Retro-olemusta, mutta ääniominaisuuksissa se taas on hieman parempi.

Arvio: 3.5/5

Samson Meteor Mic - Mikä on paras USB-mikrofoni kotistudioon? - BigAliHoodz.com

Näistä kolmesta ehdoton voittaja on Blue Yeti -mikki. Se on ääniominaisuuksiltaan suvereeni ja lähimpänä perinteistä kondensaattorimikrofonia. Blue Snowball ja Samson Meteor ovat nekin erinomaisia kotistudiomikrofoneja ja lopulta valinta riippuu enemmänkin hankkijan budjetista. Tilasin oman Blue Yeti -USB-mikrofonin ulkomailta, koska sitä ei saanut Suomesta siihen aikaan. Nykyään esimerkiksi Verkkokaupan valikoimasta löytyy kyseinen mikki.

Tässä video, jossa testaan Blue Yeti -mikrofonia. Ääniraitoja ei ole editoitu, suuntakuviona on asetettu Stereo ja äänitystaso (gain) on 50%.

Katso Ali Valentinin remix-video Draken biitistä Yes indeed!

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on RedditShare on Google+

About the author: Big Ali

Leave a Reply

Your email address will not be published.